machiaje

Alegerea fondului de ten: Cum alegi corect nuanta?

Hello girls,

Pentru că știu deja că machiajul reprezintă una dintre activitățile voastre zilnice și totodată un subiect de interes pentru voi, astăzi vom vorbi despre fondul de ten. Un singur produs care are o importanță deosebită în realizarea unui machiaj de zi, machiaj de seară sau machiaj mireasă.

Este un lucru absolut normal să-ți dorești ca tenul tău să arate întotdeauna impecabil, însă problema intervine atunci când trebuie să găsești produsul potrivit ție. Varietatea produselor de machiaj existente pe piață este foarte mare, iar în alegerea fondului de ten există o serie de criterii de care trebuie să ții cont. Tocmai de aceea, citește acest articol pentru că te va ajuta să faci alegerea corectă și să realizezi machiajul de care ai nevoie.

De ce avem nevoie de fond de ten? Importanța produsului

Fondul de ten este cel mai important produs din trusa de machiaj și reprezintă o adevărată minune pentru piele. Acesta are rolul de a acoperii imperfecțiunile, de a matifia și de a proteja pielea de agresiunile mediului. Din acest motiv, el trebuie ales atât pentru calitățile sale estetice, cât și pentru cele protectoare.

Cu toate că este hidratant și protejează tenul de razele soarelui, fondul de ten nu va reuși să înlocuiască pașii premergători. Astfel, folosește-l numai după ce ai respectat ritualul de îngrijire zilnică: demachiere, curățare și hidratare.

Deoarece există pe piață o ofertă foarte mare de produse, alegerea celui potrivit reprezintă de cele mai multe ori o provocare. Află care sunt principalele caracteristici ale diferitelor tipuri de produse și alege-l pe cel care ți se potrivește.

Tipuri de fond de ten

fond de ten

Dacă până acum credeai că există doar 3 tipuri de fond de ten, află că te-ai înșelat. Varietatea este mult mai mare și se diversifică prin texturi și forme.

Fond de ten lichid

Fondul de ten lichid este cel mai utilizat tip de fond de ten. Acesta este regăsită sub mai multe formule, pe care le alegi în funcție de preferințe, tipul de ten și culoarea fiecăruia. Dacă ai un ten gras, optează pentru un fond de ten pe bază de apă, iar dacă ai un ten uscat, fondul de ten pe bază de ulei este ideal.

Fond de ten cremă

Fondul de ten cremă este cunoscut datorită acoperii mari și sunt ideale pentru persoanele care își doresc un aspect neted cât mai încărcat. În cazul în care nu îți dorești să aplici prea mult produse pe piele, poți folosi fondul de ten și pe post de concealer. Acest tip de fond de ten este recomandat pentru persoanele care au un ten normal sau mix.

Fond de ten pudră

Fondul de ten sub formă de pudră este potrivit pentru persoanele care nu doresc să aibă un produs prea greu pe ten. Acesta are o acoperire mică și ajunge spre medie dacă o aplici în 2-3 straturi. Acest tip de fond de ten este recomandat pentru pielea normală, mixtă, grasă, sensibilă și acneică. Pentru persoanele cu tenul uscat nu este recomandat deoarece pudra absoarbe sebumul, ceea ce va uscat tenul și mai rău.

Fond de ten cushion

Fondul de ten cushion este prezentat în ambalaj asemănător cu al unei pudre, dar are aspectul unui burete îmbibat. Asemenea fondului de ten pudră, descris mai sus, acesta este potrivit pentru persoanele care doresc un look cât mai puțin încărcat și care au un aspect normal. Fondul de ten are o acoperire mică spre medie și este foarte ușor de aplicat.

Fond de ten spumă

Fondul de ten sub formă de spumă are o consistență lichid-cremoasă și este potrivit pentru mai multe tipuri de ten. Și el este ușor de aplicat, iar acoperirea variază în funcție de produs și de ingredientele din care este realizat.

Fond de ten compact

Fondul de ten compact sau stick este recomandat pentru tenul gras și, uneori, poate fi folosit chiar și pentru contur.

BB/ CC Cream

BB cream sau CC cream sunt produse de skincare care oferă tenului o acoperire mica spre medie. Acestea pot fi aplicate cu ușurință, folosindu-te de mână, pensula sau burete.

Recomandări în funcție de ten

 • Pentru tenul gras sunt recomandate fondurile de ten pudră, stick, compact.
 • Pentru tenul uscat sunt recomandate fondurile de ten lichide, BB/CC cream, spumă sau cremă
 • spumă sau cremă
  Pentru tenul normal sau mixt sunt recomandate toate tipuri de fond de ten.

Cum alegi tipul de fond de ten potrivit?

fond de ten

Din păcate nu existe câțiva pași pe care să-i urmezi pentru a fi sigură că faci o alegere bună de la prima încercare. Un lucru care te va ajuta să restrângi numărul mare de opțiuni disponibile constă în cunoașterea parametrilor funcționali ai acest produs. Iată care sunt principalele aspecte la care trebuie să fii atentă:

Acoperirea

Din punct de vedere al acoperii, fondurile de ten se împart în 3 categorii:

 • Fond de ten cu acoperire mică – sunt folosite pentru a oferi un pic de luminozitate pielii, ci nu pentru a acoperi vreun defect sau vreo trăsătura naturală a tenului.
 • Fond de ten cu acoperire medie – acoperă zonele roșii, iritațiile sau alte mici imperfecțiuni ale pielii.
 • Fond de ten cu acoperire mare – este recomandat doar pentru cei care au probleme mari, precum tenul acneic sau erupțiile cutanate.

Finish

Finish-ul reprezintă gradul de strălucire pe care îl oferă fondul de ten odată ce este aplicat pe piele. Acesta poate fi:

 • Finish satinat – oferă strălucire puternică a tenului. Fondul te ten care oferă un astfel de finish este folosit în prezentările de modă sau la evenimentele mondene ori în creare unui machiaj de seara profesional. Acesta nu poate fi folosit pe tenul cu probleme, deoarece scoate în evidență imperfecțiunile.
 • Finish mat – este potrivit persoanele care au un ten gras sau celor foarte active.
 • Finish natural – este genul de fond de ten care poate fi purtat zi de zi și este situat între finish-ul mat și cel satinat.

Nuanța

Alegerea nuanței potrivite tenului tău este cel mai greu lucru din tot acest proces. Fondul de ten trebuie să-și facă treaba, fără a fi vizibil. Reține că nuanța pe care o porți se schimbă în funcție de anotimp, astfel că vara vei purta o nuanță mai închisă, iar iarna una mai deschisa. De asemenea, cea mai bună zonă pentru a testa potrivirea culorii fondului de ten este pe linia mandibulei.

Tenta sau subtonul

Tenta fondului de ten sau culoarea de substrat, face ca fondul de ten să se potrivească perfect tenului tău. Undertone-ul fondului de ten este de fapt culoarea reflexiilor fondului de ten. Marea majoritate a fondurilor de ten au o tentă aurie sau măslinie ori roz. De regulă, persoanele care se înroșesc atunci când stau la soare au nevoie de un fond de ten cu tentă roz, iar cele care nu și au tenul mai închis li se potrivește foarte bine un fond de ten cu tentă aurie.

De asemenea există câteva teste pe care le poți aplica pentru a identifica nuanța potrivită:

 • Verifică venele de la încheietura mâinii – dacă par albastre prin piele, ai un subton rece, iar dacă par verzi, ai unul cald. Dacă nu te poți decide asupra nuanței lor, cel mai probabil ai un subton neutru.
 • Analizeaza-ti bijuteriile – Dacă obișnuiești să porți mai mult bijuterii aurii, ai un subton cald, iar dacă simți că ți se potrivesc mai bine cele argintii, ai un subton rece. Persoanele cu subton neutru poartă în general ambele tipuri de bijuterii.

Aplicarea corectă a fondului de ten

pensule machiaj

Fondul de ten arată bine doar dacă pielea este foarte bine îngrijită. Astfel, înainte de aplicare asigură-te că tenul tău a fost foarte bine curățat și hidratat.

Fondul de ten se poate aplica în trei moduri:

 • Folosește degetele – spală-te bine pe mâini înainte de aplicare produslui. Folosește o cantitate mică și tamponează cu degetele în timp ce faci cercuri mici.
 • Cu ajutorul unui beauty blender – acesta este un burete care te va ajuta să obții o acoperire mai mare decât în cazul degetelor. Umezește ușor înainte, apoi stoarce-l bine de apă. Aplică fondul de ten direct pe față și gât, în puncte mici, apoi folosește beauty blenderul pentru a le întinde bine.
 • Cu ajutorul unei pensule – Aplică fondul de ten pe mână, tamponează cu pensula și aplică pe piele. Intinde-l cu grijă, fără să te grăbești. Dacă îți dorești o acoperire mai mare, poți folosi o pensulă kabuki.

Sper că toate aceste informații te vor ajuta să faci o alegere potrivită. Acum că știi care este baza unui machiaj, conținută să citești și despre alte tipuri de machiaj, precum smokey eyes.

Pe curând,

 

Nu exista comentarii

Sorry, the comment form is closed at this time.