Gomajul: Cum se face și care sunt beneficiile acestuia?

gomaj

Toate femeile visează la tenul perfect, luminos, sănătos și fără imperfecțiuni, iar pentru obținerea lui apelează la fel de fel de tratamente faciale și măști de față cu vitamine și minerale.

Pentru că ne apropiem deja de sezonul rece și știm deja că tenul nostru are nevoie de îngrijire și hidratare corespunzătoare, astăzi vom atinge un subiect foarte interesant. În sezonul toamnă-iarnă accentul tenului cade pe hidratare, pentru că aerul rece usucă pielea.

Însă, până să ajungem să o hidratăm, pielea feței are nevoie de exfoliere pentru a o ajuta să îndepărteze stratul de celule moarte, de impurități și pentru se stimula microcirculația sanguină.

În tot acest proces, gomajul are un rol extrem de important, însă, din păcate, foarte puține femei cunosc cu adevărat informații despre el.

Așadar, gomajul este subiectul nostru de astăzi. Rămâi până la final pentru a afla informații prețioase care îți vor salva tenul în perioada aceasta.

Ce este gomajul?

gomajul

Gomajul reprezintă un pas important în curățarea tenului. Exfolierea nu trebuie să lipsească din niciun ritual de îngrijire, fie că ne referim la cel pentru față, cât și la cel pentru corp. Cu ajutorul gomajului, curățarea tenului se face în profunzime. Acesta elimină celulele moarte, pielea devenind mai moale, mai curată, catifelată și luminoasă, în același timp regenerându-se mult mai ușor, iar produsele folosite ulterior fiind absorbite în profunzime.

Beneficiile gomajului

Gomajul se aplică prin mișcări de masaj, stimulând astfel circulația sangvină și aducând pielii o serie importantă de beneficii:

  • Înlătura celulele moarte care blochează porii.
  • Oferă pielii elasticitate și finețe.
  • Crește receptivitatea pielii la produsele cosmetice aplicate.
  • Oferă fermitate și o senzație reconfortantă de prospețime.

Importanța gomajului

Pielea este formată din aproximativ 30 de straturi de celule. Cu fiecare zi ce trece, stratul de la exterior de celule trece printr-un proces de degradare, iar stratul de la interior se reînnoiește cu celule noi. Astfel, acesta este procesul de regenerare.

În cazul în care straturile de celule moarte de la exterior nu sunt îndepărtate prin curățarea și exfolierea tenului, ele provoacă apariția punctelor negre, a coșurilor, a infecțiilor, a iritațiilor și a multor alte imperfecțiuni. Pe lângă asta, stratul de celule are puterea de a capta și impuritățile prezente în aer, devenind astfel un factor de risc major pentru frumusețea și sănătatea ta.

Gomajul, prin ingredientele din care este creat și prin tehnica de aplicare, aduce tenului o serie de beneficii care ajuta la regenerare.

Compoziția gomajului

reteta gomaj

Gomajul este alcătuit dintr-o bază, care poate fi reprezentată de o cremă, la care se adaugă agenți de exfoliere. Exfolierea este de două feluri:

  • Exfolierea mecanică – în care sunt folosite materiale abrazive, precum cerealele, sarea și zahărul.
  • Exfolierea chimică – la care se folosesc enzimele din fructe.

Cum să-ți creezi propriul gomaj? Rețeta de bază

Rețeta de bază a unui gomaj cuprinde:

  • Baza lichidă – care poate fi cremoasă sau uleioasă, în funcție de tipul tău de piele și este reprezentată de apă, ulei de măsline, ulei de cocos pentru ten, miere, lapte sau iaurt.
  • Ingrediente pentru exfolierea faciala – cele mai recomandate sunt fulgii de ovăz, pudra de migdale, pudra de nucă de cocos, flori uscate de lavandă.
  • Ingrediente pentru exfolierea corporală – amidon de porumb, zahăr sau sare.
  • Uleiuri esențiale

Cum funcționează gomajul?

Știm deja că prin aplicarea gomajului, celulele moarte sunt îndepărtate. Fiecare produs folosit în realizarea lui conține ingrediente care ajută celulele moarte să adere mult mai ușor. De asemenea, se folosesc și ingrediente care dizolvă celulele, iar acelea sunt reprezentate de enzime.

Când poți folosi un gomaj?

Gomajul poate fi folosit din momentul în care începi să folosești creme de îngrijire sau observi apariția unor imperfecțiuni pe tenul tău (iar aici ne referim la acnee și punctele negre). Acestea apar în jurul vârstei de 14-15 ani.

Indiferent de vârstă, niciodată nu este prea devreme să ai grijă de tenul tău, astfel că adolescența este perioada de început al acestui ritual. Alege un gomaj cu grijă, special realizat pentru necesitățile tale și nu sări niciodată peste ritualul de curățare al tenului.

Tipuri de gomaj

reteta gomaj

În prezent există patru tipuri de gomaj. Fiecare dintre ele aduce beneficii zonei în care sunt aplicate.

Gomajul facial

Gomajul facial

Gomajul facial se aplică cu degetele în cantități mici și se masează ușor cu mișcări circulare dinspre gât spre frunte. Gomajul trebuie lăsat să usuce aproximativ 5 minute înainte de a începe procesul de exfoliere.

Începe de la gât să masezi încet pielea până când stratul de pastă începe să se descojească. Dacă nu se decojește, înseamnă că pasta nu s-a uscat suficient, așadar mai are nevoie de timp.

La final, clătește bine cu apă, tamponează fața cu un prosop moale și aplică un strat de cremă hidratantă.

Gomaj corporal

Gomajul pentru corp se alege în funcție de tipul de piele pe care îl ai. Astfel, dacă ai pielea sensibilă alege bobițe fine, iar pentru zonele cu pielea mai tare, cum sunt coatele și genunchii, alege un gomaj mai dur format din bobițe mai mari de sare sau zahăr.

De asemenea, există produse sub formă de gel spumant îmbogățit cu sare sau zahăr. Acestea se utilizează de maxim 2 ori pe săptămână și nu înlocuiesc gelul de duș.

O altă metodă tradițional utilizată cu ajutorul căreia obții un efect tonifiant este reprezentată de zațul de cafea, amestecat cu apă călduță.

Gomajul pentru picioare

Pentru picioare, procesul de exfoliere este unul destul de simplu. În apa de baie se adaugă o cremă hidratantă spumantă pentru a înmuia foarte bine pielea. Dacă nu ai la îndemână un gomaj special pentru picioare, poți realiza unul din mălai, zahăr sau sare, amestecate cu gelul de duș.

După ce ai îndepărtat gomajul, aplică un ulei hidratant pe pielea umedă.

Gomajul pentru mâini

gomaj pentru maini

Gomajul pentru mâini trebuie efectuat o dată pe săptămână. Un scrub pentru mâini eficient este realizat din 2 lingurițe de sare fină și 4 picături de ulei esențial.
Folosește frecvent și o cremă de mâini hidratantă pentru a avea mâini catifelate și delicate tot timpul.

Ce fel de gomaj se potrivește cu pielea ta?

Alegerea gomajului perfect se face în funcție de tipul tău de piele.

Dacă ai pielea normală, nu trebuie să-ți faci probleme pentru că ți se potrivesc toate tipurile de gomaj.

În schimb, dacă ai pielea grasă sau mixtă, ai nevoie de un gomaj care are o textură condensată cu particule abrazive din miez de fructe sau sintetice.

Pentru pielea fragilă și uscată ai nevoie de o exfoliere mai blândă, așadar alege un gomaj cu textura ușoară sau cu enzime absorbante neiritante.

Când aplici gomajul?

Gomajul este un tratament care poate fi aplicat oricând, pentru că nu necesită o perioadă de recuperare a pielii.

Acest tip de tratament este neapărat necesar în perioada anotimpului rece, atunci când porii pielii sunt blocați, iar factori externi sunt duri. Vara, gomajul este benefic înainte de expunerea la soare, pentru că ajută pielea să capete un bronz frumos și uniform.

Cum aplici gomajul?

gomaj facial

Gomajul se aplică la suprafața pielii într-un strat subțire, iar apoi este lăsat să se usuce și să acționeze. După aproximativ 5-8 minute acesta trebuie îndepărtat prin frecare. Datorită ingredientelor folosite care au rolul de a atrage celule moarte, în urma tratamentului rămâne un nou strat de piele. Astfel, gomajul este un tratament cu efecte imediate.

Gomajul poate fi aplicat o dată sau de două ori pe săptămână. Ține cont că înainte de aplicare, pielea trebuie să fie curată, iar după îndepărtarea gomajului ai nevoie să aplici o cremă hidratantă pentru a spori efectele benefice ale acestuia.

Sper că toate aceste informații te vor ajuta să ai pielea perfectă pe care cu toate ne-o dorim. Dacă îți place ce și cum scriu, te-ar mai putea interesa și alte informații legate de cum ai putea crea un machiaj de mireasă sau un machiaj de zi.

Pe curând!

Nu exista comentarii

Posteaza un comentariu